Dietmap_artykul_porcja_soku_zamiast_owocu (3)

MUS CYTRYNOWY – faza uderzeniowa

 

Dietmap_artykul_porcja_soku_zamiast_owocu (3)

SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób)

1/2 cytryny
2 listki żelatyny
2 łyżki stołowe słodziku
1 jajko
1 szklanka wody
250g serka homogenizowanego (beztłuszczowego)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W pierwszej kolejności należy umyć i sparzyć przygotowaną cytrynę. Połowę skórki z cytryny zetrzeć drobniutko na tarce i odstawić. Zamoczyć listki żelatyny w zimnej wodzie. Następnie, oddzielić białko od żółtka. Do żółtka dodać połowę słodziku, 50 gram serka homogenizowanego i startą skórkę z cytryny. Wszystko ubić bardzo dokładnie trzepaczką do jajek, do uzyskania jednolitej masy o kolorze bladożółtym. Całość wlać do niewielkiego garnuszka i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Po 2 minutach na palniku, zdjąć rondelek i dodać do zawartości dokładnie odsączoną żelatynę. Następnie należy wszystko bardzo dokładnie wymieszać w celu całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostałą część serka ubić trzepaczką (w celu uzyskania bardziej aksamitnej konsystencji) i połączyć z naszym kremem cytrynowym. Białko ubić na sztywno dodając pozostałą część słodziku. Krem cytrynowy połączyć delikatnie z białkiem i wszystko wstawić do lodówki. SMACZNEGO !

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*