papryka1

PAPRYKA NADZIEWANA – faza naprzemienna

SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób)warzywa1

3 pieczarki (duże)
3 papryki (średniej wielkości)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 cebuli
1 jajko
1 ząbek czosnku
2 garście różyczek brokuła
100 gram twarogu (koniecznie chudego)
1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej)
1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej)
vegeta i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W pierwszej kolejności powinniśmy umyć przygotowane papryki. Następnie przekroić je na równe połówki. Cebulę posiekać w drobniutką kosteczkę, po czym podsmażyć ją delikatnie na oliwie z oliwek. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. W momencie gdy nasza cebulka się zarumieni, dodać do niej pokrojone pieczarki. Wszystko jeszcze chwilę podsmażyć przyprawiając pieprzem i solą. Przygotowane brokuły ugotować (w zasadzie podgotować do stanu na pół miękkiego). Do chudego twarogu dodać jajko i porządnie wymieszać. Następnie doprawić czosnkiem, papryką ostrą i słodką, pieprzem i vegetą. Do przyprawionego twarogu z jajkiem dodać brokuły i podsmażone wcześniej pieczarki z cebulą. Wszystko dobrze wymieszać. Powstałym farszem wypełnić przekrojone papryki. Każdą połówkę przykryć z wierzchu plasterkiem mozzarelli light. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i wszystko piec około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200°C. SMACZNEGO !

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*