chleb

DUKANOWY CHLEB – faza naprzemienna

SKŁADNIKIchleb

3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
6 łyżek zmielonych otrąb owsianych
3 łyżki zmielonych otrąb pszennych
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki chudego mleka
słodzik
garść prażonej cebulki
torebka suchych drożdży
3-4 jajka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Najpierw podgrzewamy mleko (powinno być lekko ciepłe). Dodajemy torebkę drożdży, słodzik i jedną łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ciepłego miejsca aby drożdże mogły zacząć pracować. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy na puch. Dodajemy 2 łyżki mąki , sól, zmielone otręby i zaczyn z drożdży (lekko podrośnięty). Teraz wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Ważne żeby nie było grudek, dlatego warto w tym miejscu wspomóc się blenderem. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Teraz wszystko przyprawiamy prażoną cebulką, kminkiem bądź innymi ziołami.
Blaszkę „keksówkę” wykładamy pergaminem do pieczenia i wypełniamy ją ciastem. Chleb pieczemy w temperaturze około 200°C pamiętając, aby nie nagrzewać wcześniej piekarnika. Nasz wypiek powinien być gotowy po około pół godzinie w piekarniku. Poznamy to po złotej skórce ? Na zakończenie wyjmujemy chleb z blaszki i czekamy do wystudzenia. SMACZNEGO!

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*