poledwiczki

POLĘDWICZKI – faza utrwalenia

SKŁADNIKI (porcja dla 3 osób)

6 łyżek otrębów owsianych (ewentualnie 2 pokruszone tosty bez skórki)poledwiczki
3 polędwiczki z indyka
2-3 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki tymianku
1 plasterek goudy light
1/2 łyżeczki bazylii
sól i pieprz
łyżeczka majeranku
łyżeczka oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na początku należy doprawić nasze polędwiczki z indyka. Wykorzystamy do tego sól i pieprz. Można też skropić mięso oliwą z oliwek. Tak przyprawione wstawiamy do lodówki na minimum 45 minut. Następnie rozdrabniamy plaster sera gouda na drobniutkie kawałeczki. Do sera dodajemy otręby owsiane i przygotowane zioła i wszystko dokładnie mieszamy. Nasze zapeklowane polędwiczki smarujemy cienką warstwą musztardy, po czym obtaczamy je w ziołowo serowej posypce. Piekarni rozgrzewamy do 200°C. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy nasze polędwiczki i pieczemy około 1 godziny.
Ewentualnie możemy najpierw podsmażyć polędwiczki do osiągnięcia złotego koloru i wtedy dopiero posmarować je musztardą, obtoczyć w ziołach i piec około 20-30 minut. Obie opcje wychodzą znakomicie. SMACZNEGO!

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*